Премини към основното съдържание
Скален масив "Тежка жена" (сн. Велислава Йорданова☦)
Географски координати
42° 59' 49" N , 22° 52' 40" E

Няма как да сте минали през ждрелото, образувано от река Нишава между село Калотина и село Беренде Извор, и да не сте занемели под величието на извисяващите се отвесни скали на скален масив "Тежка жена". Откъде идва наименованието - ние не знаем, но че е тежко - то се вижда от пръв поглед.

При скалите, лесно откриваеми са две пещери - "Мечата дупка" и "Перуна дупка", като при малко повече внимание и необходимите умения, не е невъзможно да се изкачите до някоя от тях. Всъщност - навремето учениците от училището в Калотина често са водени там на извънкласни дейности, но днес пътеките нагоре са по-трудно различими. Има данни и за още няколко пещери, с по-малки отвори около скалните ребра.

Пещера "Мечата дупка" се намира зад високият откос на скален масив "Тежка жена" - известен с наименованието "Калотинска кукла". Входът на пещерата е с голям отвор и до него се стига по чакълест сипей.

Почти правоъгълният вход на пещера "Перуна дупка" е с размери 6 на 4 метра и често се вижда на снимките, които туристите правят на скален масив "Тежка жена" от отсрещната страна на реката или от железопътната линия. Достигането до нея е по-опасно и често туристи си докарват големи дози адреналин с изкачването до там. Апелираме да потренирате на Кончето в Пирин, или на друг маршрут с обезопасителни въжета, преди да предприемате катерене до "Перуна дупка". Погледнато отдолу, изкачването изглежда по-лесно, отколкото е всъщност. При катерене трябва да се внимава и да не се бутат части от скали надолу по склона, тъй като е възможно да паднат на пътя. По данни на пещерен клуб "Хеликтит", пещерата преминава през цялото скално ребро от около 30-тина метра, и е с денивелация от 10 м.

За катерене на отвесната стена на скален масив "Тежка жена", ще са ви необходими катерачески умения и екипировка.

Под "Тежка жена", както вече споменахме, тече река Нишава, а в летните горещини, на мястото на изграденият бент за нуждите на напоителния канал, често можете да видите плажуващи хора. На отсрещният бряг е комплекс "Шатрата" и махала Балан с вече нефункциониращата железопътна спирка.