Премини към основното съдържание

Когато човек посети махала Разкръсте, ще види, как в едно от най-затънтените кътчета на село Калотина, времето все едно е спряло преди повече от век.

Гласовете на Карадаците, пълните с хора къщи на хълма, баби, одумващи преминаващи другоземци, стада добитък препускащи към чистата кладенчова вода в долчинката, необятните дъбови гори и добре поддържани ливади в местността “Скърча”, отдавна са останали в историята и спомените на хората, навършили 40-50 годишна възраст…

Местоположението на тази махала, както и на много други в района, се обуславя от желанието на хората да се скрият от разбойнически набези по време на, и преди, Османското робство. Калотина е разположена на едно от "най-проветривите" места за българската, европейска и световна история - римският път Виа Милитарис (на латински: Via Militaris), известен още като Диагоналният път свързващ Сингидунум (Белград) със Сердика и Константинопол. Стотици хиляди въоръжени войници и обикновени разбойници са преминавали през вековете в прохода под махала Разкръсте. За жалост, именно изолацията, спасила Разкръсте в миналото, е спомогнала за обезлюдяването на тази, иначе изключително красива и с богат туристически потенциал махала на село Калотина.

Днес - ако пренощувате в някоя от изоставените къщи, или преспите на палатка на някоя от ливадите горе, ще усетите спокойствие, ярко контрастиращо със забързаното ежедневие на огромния пътнически и тежкотоварен поток по автомагистрала "Европа".

До махала Разкръсте се стига по обрасли коларски пътища (на места с дълбоки коловози или скалист наклон) от махалите Слепиок и Негован дол. Може да я достигнете и по пътека, тръгваща в гората, покрай жилищният блок - встрани от ЖП гара Калотина.

Ако вече сте в Разкръсте и решите да продължите нагоре през пътя в гората, ще достигнете до махала Милбрат. Ако ли пък слезете по хълма в южна посока, ще достигнете до местността "Корита".

Днес, в махала Раазкръсте, посетителите могат да видят все още неразрушените и изключително красиви стари къщи, а чистият въздух и гледката отгоре към долината са без заместител.

Махала Разкръсте