Премини към основното съдържание

Село Калотина е живописно планинско село в Западна България. Намира се на 55 км северозападно от столицата, непосредствено до международния път Е-80, свързващ Западна Европа и Близкия Изток. Селото е в административните предели на Община Драгоман, Софийска област. Характерно за него е, че спада към пръснатите тип селища – с множество махали, разпръснати из планинските склонове и възвишения.

Калотина дава името на най-големият граничен пункт между България и Сърбия, разположен на няколко стотин метра от самото село.

В околностите на село Калотина е минавал построеният от римляните път “Via militaris“, който вървял през Белград, Ниш, София, Одрин, и стигал до Константинопол.  Пътят е известен още и като “Via Diagonalis”. В миналото тук е съществувала римска пътна станция.  Запазена е пътна колона издигната от античния град Пауталия. Намерени са надписи и монети – находки от римската епоха (IIIв.).

Под същото име селото се споменава в турските регистри от 1576 г.
Интересен факт е, че през 1900 г., село Калотина е център на община от седем села и има 938 жители. През 1905 г. селото наброява 992 постоянно живеещи жители. По това време към Калотинска община е присъединено и село Градинье (след Ньойският договор попаднало в Западните покрайнини).
Най-голяма забележителност за селото е средновековна църква “Свети Никола” в Дивина махала, обявена за паметник на културата. Тук могат  да се видят уникални стенописи, дело на старите зографи  от  времето на цар Иван Aлександър.
Близо до селото, по пътя за с. Беренде Извор, се намира красивата Калотинска пещера, позната и като Темната дупка.

Скалите на Балан